Rusia intentioneaza interzicerea importului de cartofi din UE.

Agenţia rusă pentru siguranță alimentară, Rosselkhoznadzor, a anunțat că ia în considerare  interzicerea importurilor de cartofi produşi în Uniunea Europeană.

Rusia importă  aproape 1,5 milioane tone de cartofi, fiind dependentă de acestea pentru acoperirea consumului intern. Ceal mai important partener este Uniunea Europeană cu 35% din totalul acestor importuri.

Rusia a luat deja decizia de a interzice importurile de seminţe de cartofi, măsură ce va intra în vigoare începînd cu 1 aprilie.

Motivul invocat de ruşi este descoperirea viermilor albi şi aurii în răsadurile crescute din seminţele de cartofi importate din Uniunea Europeană, primul fiind uneori întîlnit şi în Rusia, nu însă şi al doilea.

Luăm în considerare interzicerea importurilor tuturor soiurilor de cartofi destinate consumului alimentar, a declarat, potrivit Interfax, Serghei Dankvert, şeful agenției ruse pentru siguranță alimentară, invocând faptul că la fel ca și seminţe, cartofii destinați consumului uman prezintă riscuri.

Nu a fost avansată o dată de la care ar putea intra în vigoare această interdicţie.

Dintre europeni, cei mai afectaţi de o astfel de decizie ar fi olandezii. Olanda acontează 20% din importurile totale de cartofi ale Rusiei.

Cel mai important furnizor de cartofi din afara Europei este Egiptul, cu o cotă cu puţin peste cea a Olandei.

Interzicerea importurilor de cartofi din Uniunea Europeană va arunca pur și simplu prețurile acestei legume pe pieţele din Rusia, creând nemulţumire şi alimentând inflaţia.

sursa – agrointel.ro


Comments

One response to “Rusia intentioneaza interzicerea importului de cartofi din UE.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *