Soiurile româneşti de grâu nu pot performa in tara noastra din cauza conditiilor climatice .

România nu va putea să aibă niciodată o producție de grâu ca în țările occidentale din cauza climei, spune un cercetător român. Am putea pune însă sorg, în loc de porumb, sau mei.

Profesorul Gheorghe Sin, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu – Șișești” (ASAS) îi sfătuiește pe fermieri să se orienteze spre culturi mai rezistente la secetă, un fenomen care se va repeta cel puțin o dată la 3-4 ani. Nu doar că agricultorii vor fi nevoiți să semene mai devreme, ci și să coreleze densitatea plantelor cu regimul mai secetos sau să irige, dacă vor să facă față secetei, a declarat într-un interviu pentru agrointel președintele ASAS.

Clima de la noi nu permite obținerea unor producții de grâu ca în țările occidentale. Nici chiar cea mai bună sămânță nu ajută, din cauza climei. La formarea bobului de grâu, de exemplu, în a adoua jumătate a lunii iunie sunt temperaturi foarte ridicate, iar bobul de grâu este forțat ca într-o perioadă scurtă să maturizeze. În Europa Occidentală, în Germania, Anglia sau Franța, climatul nu este așa de arid ca la noi și bobul se formează pe o perioadă mai lungă de timp, având loc o acumulare a substanțelor în bob pe o perioadă mai îndelungată. Ei nu au arșita de la noi, unde sunt temperaruri de 35 grade Celsius, până la 38 de grade Celsius, umezeala aerului este de asemenea foarte scăzută la noi, iar boabele sunt mai mici. Soiurile noastre pot să producă și 10 tone de grîu la hectar dacă le ducem acolo. În parcele experimentale, am avut și noi producții de 10 tone de grâu la hectar.

Se pot obține șapte tone, chiar și peste șapte tone, cu condiția să-i dai plantei tot ce trebuie. Trebuie însă să semeni la timp, să faci fertilizarea, dar și combaterea bolilor .

La porumb se pot obtine peste 10 tone ușor. Din păcate, circa 40% din micii fermieri nu folosesc sămânță de calitate, ci porumb din ”pătul”. Oricum, în ultima vreme, a crescut interesul pentru soiurile românești atât de porumb, grâu, cât și de legume. Cel mai bine stăm la grâu, pentru că trei pătrimi din suprafețe sunt cultivate cu soiuri românești. Semințele aduse din afară trebuie testate la condițiile de climă pentru România, pentru a nu avea ”surprize”.

Fenomenul care se resimte este seceta, mai precis seceta accentuată. La 2-3 ani sau 3-4 ani avem un an secetos și temperaturi ridicate care persistă mai multe zile. Dacă înainte aveam 2-3 zile cu temperaturi foarte ridicate, acum avem și câteva săptămâni. Anul trecut, de exemplu, n-a plouat două luni. Condițiile climatice de la noi pot fi comparate cu cele din Italia, Spania, sudul Frantei, în general cu țările din sudul Europei.

Agricultorii trebuie să caute soiuri mai rezistente, tolerante la secetă sau să înlocuiască unele culturi cu altele mai rezistente la secetă. De exemplu, porumbul poate fi înlocuit cu sorg. O altă plante rezistentă la secetă este meiul, folosit in hrana păsărilor. Trebuie să ne uităm și la tehnologiile de cultură, va trebui să semănăm mai devreme, să corelăm densitatea plantelor cu regimul mai secetos și să extindem suprafețele irigate.

sursa-www.agrointel.ro


Comments

One response to “Soiurile româneşti de grâu nu pot performa in tara noastra din cauza conditiilor climatice .”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *