Analiza pietei romaneasti de tractoare si utilaje agricole.

In Romania exista 3,9 milioane de exploatatii agricole, ceea ce reprezinta o treime din totalul exploatatiilor din UE. Particularitatea in cazul Romaniei este ca trei sferturi dintre acestea sunt foarte mici (sub doua hectare), media suprafetelor agricole mici in UE fiind de 49% din total exploatatii (conform datelor Eurostat).

Fermele mari – de peste 100 ha – au o pondere nesemnificativa, de 0,3% din totalul exploatatiilor din Romania (13.700 din 3,9 milioane), media UE fiind net mai mare, 2,7%. In agricultura lucreaza aproximativ 30% din populatia tarii, iar sectorul este unul vulnerabil, productia depinzand in fiecare an de conditiile meteorologice. Datele Eurostat releva faptul ca suprafata medie a unei exploatatii agricole este de 3,4 ha in Romania, departe de cifrele din Marea Britanie (90 ha) si Cehia (152 ha).

Desi suprafata medie a unei exploatatii este mica in tara noastra, cele peste 100 ha au o pondere importanta, detinand peste 40% din terenul agricol.

In Romania, statisticile privind masinile agricole indica un parc auto de peste 600.000 de unitati, cifra care include tractoare, pluguri si remorci. Datele Ministerului Agriculturii indica faptul ca peste doua treimi dintre utilaje au durata de functionare normala depasita. In ceea ce priveste vanzarile anuale de utilaje noi, cele cumulate la partea de tractoare, combine agricole si seceratori totalizeaza 3.000 de unitati, in timp ce in pietele mari din Vest se ajunge la zeci de mii pe an.

Spre deosebire de autoturisme, pretul masinilor si utilajelor agricole este rar afisat pe site-urile de specialitate sau in cataloage. In putinele locuri unde sunt mentionate au doar caracter orientativ, iar pe cele mai multe site-uri de vanzari de utilaje noi, vizitatorii sunt invitati sa ceara brosura pentru a le afla. Si in cazul anunturilor second-hand exista situatii in care nu este mentionat pretul, ci doar informatia ca acesta este negociabil.

Un alt aspect este faptul ca, fiind  vorba de un domeniu care se bazeaza pe finantari din fonduri europene,  se cauta moduri de a reduce  contributia proprie a fermierului in cofinantare, mai ales in cazul unor  proiecte foarte mari.

Orice proiect de investitii,  indiferent ca este vorba de utilaje noi sau second-hand – porneste de la un buget, de la o serie de cotatii orientative ale acestor utilaje. Prezentarea preturilor pornind de la modelul standard in plajele de putere/randament/productivitate ar salva multe resurse, atat la nivelul clientilor, dar si al furnizorilor. Deocamdata, peste 70% din timpul de lucru al vanzatorilor de utilaje este dedicat elaborarii si editarii ofertelor de pret, in detrimentul consultarii clientilor (unii au ca rentabilitate a muncii vanzatorilor numarul de oferte transmise /zi).

Parcul national de tractoare este de 184.000 de unitati, cele mai multe fiind in judete cu traditie agricole, precum Bihor, Timis si Teleorman. 73% dintre tractoare au durata normala de functionare depasita, iar cele mai mari procente sunt in judetele Teleorman, Suceava, Ilfov, Mehedinti, Maramures si Botosani (noua din zece tractoare). 30% dintre tractoare sunt mai vechi de 20 de ani.

Cele mai cunoscute marci sunt John Deere, New Holland, Fendt, Claas, Landini, Kubota, Massey Ferguson, Case, Zetor si Belarus, iar cele mai scumpe tractoare au 600 CP si costa peste 250.000 euro+TVA. Aceste tractoare sunt cumparate de fermele foarte mari. Cele mai vandute sunt tractoarele al caror pret se incadreaza in intervalul 30-50.000 euro si au motoare de 60-85 CP.

Fermele cu suprafata de peste 100 ha achizitioneaza si tractoare de peste 120 CP,  ale caror preturi pot depasi 60.000 euro, in functie de marca. Agricultorii cu fonduri limitate si suprafete mai mici cumpara tractoare avand sub 45-50 CP, ale caror preturi sunt in intervalul 13-20.000 euro. Cele mai ieftine tractoare costa sub 10.000 euro, insa sunt mai potrivite pentru gradinarit. Piata de tractoare noi este de sub 2.000 de unitati/an.

In afara de marcile consacrate, pe piata au intrat si marci care se adreseaza clientilor cu posibilitati financiare reduse. In oferte exista tractoare de 45-50 CP cu preturi sub 10.000 euro si tractoare de 100 CP cu  preturi incepand cu 25.000 euro.

Pretul difera si in functie de capacitatea de ridicare ce poate varia mult, iar la tractor pot fi adaugate implementuri pentru diverse munci agricole. Pot fi atasate diverse tipuri de greble, discuri, scarificatoare, tocatori, grape, burghiuri, freze, incarcatoare posterioare sau lame de zapada. Preturile acestor optionale pornesc de la 1.000 euro si pot depasi 3.000 euro.

Fiind utilaje des folosite, producatorii acorda mare atentie si confortului din cabina, dar si noilor tehnologii, astfel ca la modelele de top exista scaun incalzit pe perna de aer, faruri cu halogen si touch-screen pe bord.

Semanatorile sunt folosite pentru introducerea semintelor in sol la o adancime constanta si uniforma .  Sunt impartite in doua categorii si pot fi tractate sau auto-propulsate:
1.  liniare – utilizate pentru semanatul unor seminte mici, precum graul si orzul.
2. de precizie – folosite pentru seminte mai mari, precum fasole, floarea-soarelui si porumb, au o distanta mai mare intre discuri.

Parcul total este de 75.000 de unitati, cu repartizare aproape egala intre cele pentru plante paioase (grau, orz, secara) si cele prasitoare (porumb, sfecla, floarea-soarelui, soia). Un sfert din parcul auto e concentrat in patru judete: Dolj, Giurgiu, Timis, Teleorman. Semanatorile pentru plante prasitoare costa si sub 10.000 de euro, cele de paioase costa intre 15.000 si 30.000 euro in versiunile cel mai des intalnite, cu sase randuri. Cele mai ieftine sunt pe doua randuri, cele mai scumpe au peste 40 de randuri si costa 300.000 euro. Fermierii care detin sub 10 ha nu isi permit semanatori, insa pentru agricultorii cu peste 50 ha sunt absolut necesare.

Semanatorile mai scumpe au cadru telescopic dublu, spatiere reglabila si posibilitatea de a plia cadrul pentru ca utilajul sa ocupe mai putin spatiu. Modelele mai scumpe pot fi achizitionate doar de fermele foarte mari, de peste 1.000 de hectare, iar cele mici, sub 50 de hectare rar au semanatori performante. Cele mai cunoscute marci sunt Kuhn, Horsch, John Deere, Gaspardo, Kverneland si Great Plain

Datele oficiale arata ca in tara sunt 24.000 de combine de paioase, 70% dintre ele avand durata de functionare depasita. Judetele Dolj, Teleorman si Timis au cel mai mare numar de unitati. Cele mai cunsocute marci sunt John Deere, Claas, New Holland, Case, Deutz, Fendt, Laverda si Rostelmash.

Combinele, utilizate la operatiuni precum seceris, legare si treierare, sunt echipate cu capete detasabile proiectate diferit in functie de culturile de cereale. Utilajul taie cu o serie de pistoane cu cutite si dispune de un tambur rotativ din metal pentru formarea balotilor de paie.

Combinele de recoltat ultra-performante costa mai mult de 350.000 de euro si au peste 550 CP, iar cele mai ieftine costa sub 50.000 euro si au motoare de circa 200 CP. Pretul variaza in functie de multe caracteristici: volumul silozului pentru cereale, inaltimea de descarcare, viteza de lucru si viteza de deplasare.

Fiind utilaje scumpe, combinele sunt in foarte putine cazuri prezente la ferme de sub 30 ha, insa la cele de peste 100 ha acestea exista, o parte din companii achizitionand utilajele in ultimii ani.

Referitor la masinile de erbicidat sistropit, parcul total este de peste 22.000 de unitati, cele mai multe fiind in Giurgiu, Timis si Dambovita. Pretul maxim poate ajunge la 250.000 euro, insa in functie de performanta exista si modele de cateva mii de euro. Factorii care influenteaza preturile pulverizatoarelor sunt productivitatea, largimea presei, puterea motorului, capacitatea rezervorului, numarul de axe si echipamentele suplimentare disponibile. Cele mai cunoscute marci sunt John Deere, Berthoud, Case, Gaspardo, Challenger si Amazone.

O categorie  distincta o reprezinta masinile de erbicidat tractate si purtate. La cele tractate preturile pot atinge 50.000 euro, dar se gasesc si modele mai accesibile, cu preturi sub 10.000 euro. Cele purtate sunt mult mai ieftine, chiar si sub 1.500 euro, diferentele fiind date de brand, de volumul rezervorului si largimea presei.

cititi continuarea articolului pe http://www.autovit.ro/ si http://economie.hotnews.ro/


Comments

46 responses to “Analiza pietei romaneasti de tractoare si utilaje agricole.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *