Cum te aperi de secetă, sfatul cercetătorului: agricultură conservativă, perdele forestiere, seminţe “de la noi”

România are o climă aproape la fel de uscată şi de toridă pe timpul verii ca Sudul Europei, avertizează cercetătorii.

Circa 60% din suprafeţele cultivate cu grâu din ţară reprezintă soiuri produse la Fundulea, pentru că sunt mai bine adaptate climei de la noi, decât cele din import, susţine Marian Verzea, directorul INCDA Fundulea.

Schimbările climatice pot fi combătute prin măsuri cum ar fi utilizarea de soiuri rezistente la secetă şi arşiţă, folosirea eficientă a apei, dar şi crearea de perdele forestiere, spune el.

Verzea vorbeşte şi de agricultura conservativă, care presupune păstrarea resturilor vegetale la suprafaţa solului, ceea ce împiedică pierderea apei din sol. Cât despre soiuri şi hibrizi, acesta le recomandă pe cele româneşti, adaptate la condiţiile din ţară. Oricum, diferenţele de producţie între România şi statele occidentale sunt destul de mari, în unele cazuri. Nu trebuie să ne comparăm, însă, decât cu cei care au aceleaşi condiţii de climă ca la noi, spune Verzea.

“România nu poate să se compare cu Franţa sau Marea Britanie la producţia medie de grâu la hectar, ci mai degrabă cu Italia sau Spania, ţări care au condiţii climatice asemănătoare cu cele de la noi”, susţine Verzea.

În prezent, soiurile produse la Fundulea asigură sămânţa pentru 60% din cele două milioane de hectare cultivate cu grâu, potrivit directorului INCDA Fundulea.

Schimbările climatice vor avea un rol major în următoarele decenii asupra rezervelor de apă disponibile pentru agricultură, dar şi asupra productivităţii culturilor , se arată într-un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură (FAO).

Producătorii agricoli trebuie să schimbe modelele de până acum şi să semene culturile fie mai devreme, fie mai târziu, reducând astfel cantităţile de apă.

Randamentele şi productivitatea pot să fie ameliorate adoptând practici de conservare a umidităţii în sol, ceea ce presupune reducerea lucrărilor la minimum. Folosirea de plante care să aibă rădăcini mari va permite agricultorilor să exploateze mai bine umiditatea disponibilă din sol, se mai arată în raport.

De asemenea, şi sistemele agro-forestiere mixte sunt la fel de promiţătoare. Sechestrând carbonul, aceste sisteme oferă avantaje suplimentare, cum ar fi umbra care reduce temperatura solului şi evaporarea, o protecţie mai mare la vânt, dar şi o mai bună conservare a solurilor precum şi un sistem mai eficient de reţinere a apei.

FAO atrage totuşi atenţia că adoptarea unor astfel de strategii nu va fi un lucru uşor pentru micii producători din ţările în curs de dezvoltare.

sursa – agrointel.ro


Comments

One response to “Cum te aperi de secetă, sfatul cercetătorului: agricultură conservativă, perdele forestiere, seminţe “de la noi””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *