O decizie aberanta a Comisiei Europene pentru agricultura, poate avea efecte devastatoare pentru fermieri !

Culturile de floarea soarelui si porumb din aceasta primavara sunt expuse atacului masiv de Tanymecus dilaticollis ( gargarita sau ratisoara ) si Agriotes spp ( viermi sarma ) pentru ca CE a restrictionat temporar, de la 1 decembrie 2013, folosirea a trei 3 substante active din grupa neonicotinoidelor.


Este vorba de clotianidin, substanta aciva din urmatoarele produse comerciale: Poncho beta FS, Yunta 246 si Yunta quatro 373 FS. De asemenea este interzis imidaclopridul, substanta activa din urmatoarele produse comerciale : Gaucho 600 FS, Kohinor 200 SL, Midash 200 SL, Picus 600 Fs, Seedoprid 600 FS, Warrant 700 WG si Warrant 200 SL si toata gama de produse Nuprid. In fine ultima subsatnta activa inetrzisa este tiametoxamul, prezent in : Actara 25 WG si Cruiser 350 FS.


Ca urmare aceste produse nu vor mai putea fi folosite pentru tratamentul semintei sau dupa caz pentru tratamentul in vegetatie.
Motivatia este pericolul pe care il reprezinta acestea pentru viata albinelor. Substantele vor fi interzise timp de 2 ani, la culturile de porumb, floarea-soarelui, rapita, bumbac si cereale paioase de primavara.
No comment !

Dr. ing. Stelian Toma


Comments

31 responses to “O decizie aberanta a Comisiei Europene pentru agricultura, poate avea efecte devastatoare pentru fermieri !”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *