Stabilirea dozelor de ingrasaminte utilizate intr-o exploatatie agricola.

Sistemul de fertilizare aplicat intr-o exploatatie agricola, trebuie sa fie foarte bine fundamentat atat din punct de vedere agrochimic si agrotehnic, cat si din punct  de vedere economic.

Un sistem eficient de fertilizare trebuie conceput asfel incat sa asigure realizarea urmatoarelor obiective :

– optimizarea relatiei sol- planta si in final armonizarea intregului ecosistem in functie de specificitatea zonei de cultura.

– valorificarea superioara a substantei active, respectiv a elementelor nutritrive din ingrasamintele aplicate, prin optimizarea tehnologiei de cultura in ansamblul ei ( mecanizare , chimizare,  irigatii).

– ameliorarea fertilitatii solului din punct de vedere agrochimic, prin modificarea insusirilor legate de nutritie, respectiv de disponibilitate a macro si microelementelor pentru absorbtia radiculara.

– eficientizarea activitatii exploatatiei agricole prin utilizarea unor doze de ingrasaminte “optim economice” care sa asigure un nivel al productiei superior din punct de vedere cantitativ si calitativ.

In practica curenta, cea mai utilizata metoda de stabilire a dozelor de ingrasaminte aplicate este pe baza bilantului elementelor nutritive din sol. Aceasta metoda se bazeaza pe diferenta dintre : necesarul de macroelemente N,P,K, pentru obtinerea unui anumit nivel al recoltei si cantitatile de elemente nutritive care se gasesc in sol.

De asemenea stabilirea dozelor de ingrasaminte poate fi facuta si plecand de la indicatorii agrochimici ai solului in corelatie directa cu potentialul genetic al soiului sau hibridului cultivat si factorii de mediu din zona de cultura.

In literatura de specialitate sunt prezentate si alte metode de stabilire a dozelor de ingrasaminte aplicate, bazate pe alte principii de calcul, cu o aplicabilitate mai redusa in practica agromonica curenta, datorita complexitatii si caracterului lor stiintific.

Procentul semnificativ reprezentat de cheltuielile cu ingrasamintele, in totalul costurilor de productie dintr-o exloatatie agricola, a determinat in mod direct si modificarea perceptiei fermierilor referitoare fertilizare.

In concluzie, alegerea tipului de ingrasaminte si stabilirea dozei utilizate, trebuie sa tina cont de specificitatea  exploatatiei d-voastra . Nu acceptati oferte de fertilizanti, prezentate ca “tehnologii general valabile” , bazate doar pe un marketing de cele mai multe ori extrem de agresiv.

Fundamentati-va decizia de cumparare pe experienta personala, asociata cu rezultatele stiintifice din zona d-voastra, prezentate in literetura de specialitate (neutra), nu pe rezultatele din pliantele “colorate” cu caracter comercial si de promovare.

Dr.ing. Stelian Toma


Comments

39 responses to “Stabilirea dozelor de ingrasaminte utilizate intr-o exploatatie agricola.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *