Noua Politica Agricola Comuna (PAC),

De la Bruxelles, o veste buna avea sa vina pentru fermierii romani. Vor avea mai multi bani pentru a face o agricultura performanta, iar pentru acest lucru „responsabila” este noua Politica Agricola Comuna (PAC), ale carei prevederi vor intra in vigoare incepand de anul viitor.

Despre ce este vorba, de fapt? Ei bine, fermierii romani vor primi subventii mai mari, in perioada 2014-2020, in crestere cu 40% fata de nivelul actual.

Informatia a fost furnizata chiar de catre comisarul Dacian Ciolos, care a explicat ca este vorba despre un pachet de subventii gigant, menit sa ajute businessu-rile agricultorilor din blocul comunitar. Tot el spune ca: „Nu a fost usor de obtinut, dar am ajuns cu barca la mal dupa ce am depasit antagonismele politice obisnuite dintre productivisti si ecologisi, dintre liberali si interventionisti. Am reusit sa identificam si sa promovam interesul european, fara ca acesta sa aduca atingere diverselor asteptari nationale”.

Pentru fermierii romani suma la care se va ajunge pana in 2020 va fi de 196 euro/ha.

Dar pe langa maririle de subventii, liderii europeni sustin ca noua PAC va aduce schimbari profunde in esalonul agricol european, de la plati directe mai echitabile si mai verzi pana la consolidarea pozitiei agricultorilor in cadrul lantului alimentar, dar si asigurarea unei mai mari eficacitati si transparente.

Un alt element de noutate este repartizarea bugetului de subventii astfel incat sa existe garantia ca niciun stat membru nu va primi mai putin de 75% din media la nivel de Uniune in urmatorii sapte ani.

Este bine de reamintit, ca pentru noile state membre, categorie din care face parte si Romania, mecanismul SAPS – de plata unica pe suprafata – va putea fi prelungit pana in 2020. Asadar, o veste buna pentru fermieri si pentru sectorul agricol de la noi.

Sursa : www.sanatateaplantelor.ro



Comments

39 responses to “Noua Politica Agricola Comuna (PAC),”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *