Piaţa de leasing a echipamentelor agricole ar putea atinge valoarea de 130 milioane de euro, în 2013

Piaţa de leasing a echipamentelor agricole în România ar putea ajunge, în 2013, la valoarea de 130 milioane de euro dintr-un total al pieţei de leasing auto de un miliard de euro, estimat la ora actuală, a declarat Bogdan Speteanu, director general al BCR Leasing.

„Pentru anul viitor, piaţa de leasing a echipamentelor agricole ar putea atinge o valoare de 130 milioane de euro. Nu este un target ambiţios, ci mai degrabă realizabil. La ora actuală, din valoarea totală a pieţei de leasing auto de un miliard de euro, numai 50 de milioane euro revin pieţei de echipamente agricole”, a afirmat Speteanu.

1800 tractoare cumpărate în leasing
Potrivit acestuia, anul trecut, prin intermediul leasingului au fost cumpărate în România 1.800 de tractoare, echivalentul a circa 15% din totalul acestui tip de finanţare destinat echipamentelor agricole, precum şi 200 de combine.
“În România sunt 3,2 tractoare la 100 de gospodării, în timp ce acest raport este de 11,9 în Ungaria, 43,9 în Polonia şi 70,9 în Cehia. Mai mult, firmele din sectorul agricol nu au, în general, întârzieri la plata ratelor. În 2011, au fost achiziţionate în România, prin leasing, 1.800 de tractoare, ceea ce înseamnă o pondere de 15% în totalul leasingului destinat echipamentelor agricole. Foarte puţine astfel de utilaje au fost returnate din cauza neplăţii ratelor”, a spus şeful BCR Leasing.

Potrivit statisticii Asociaţiei Societăţilor Financiare – ALB România, ponderea finanţărilor de echipamente agricole/total finanţări leasing în România se situa în trimestrul al doilea din acest an la valoarea de 6,60%, în scădere cu un punct procentual faţă de perioada similară din 2011 şi cu 4,30% comparativ cu primele trei luni din anul în curs.
Totodată, din punct de vedere al finanţărilor în leasing pentru echipamente agricole pe piaţa locală, în primul semestru din 2012 valoarea acestora a ajuns la 26,5 milioane de euro, în scădere cu 30,26% faţă de intervalul similar din anul precedent, când valora aproape 38 milioane de euro. Sursa: Agerpres – via Agroinfo.


Comments

One response to “Piaţa de leasing a echipamentelor agricole ar putea atinge valoarea de 130 milioane de euro, în 2013”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *