AGRICULTURA – campioana absorbtiei de fonduri europene.

Firmele româneşti din agricultură au luat până în prezent fonduri europene în valoare totală de 3,7 miliarde de euro, sumă ce corespunde unui grad de absorbţie de 37% din banii pe care România îi are la dispoziţie în perioada 2007-2013.

Rata de absorbţie este de 37% în acest moment. Anul acesta are o ţintă agresivă pentru fondurile europene de 2,5 miliarde de euro, adică 40% din cele 6 miliarde de euro asumate de Guvern. Pe primul trimestru vom face plăţi de 1 miliard de euro şi suntem foarte aproape de acest nivel, a declarat Stelian Fuia, ministrul agriculturii, la un seminar de profil.

Deşi Agricultura are una dintre cele mai mari rate de absorbţie a banilor europeni ministrul Fuia spune că ritmul poate fi accelerat.

Una dintre problemele este lipsa de priorităţi. La momentul negocierilor cu Uniunea Europeană nu am avut priorităţi clare. Vom realoca în următoarea perioada 750 de milioane de euro de la programele de finanţare europeană cu mai puţină cerere către cele unde sunt cereri foarte multe. În următoarea perioadă vom deschide sesiuni de depuneri (moment în care cei care vor fonduri europene pot depune proiectele) în valoare de 1,5 miliarde de euro, a adăugat Fuia.

Producătorii agricoli din România au la dispoziţie în perioada 2007-2013 aproximativ 10 miliarde de euro din bani europeni prin intermediul proiectelor de investiţii pe fonduri europene pentru agricultură. Din aceşti bani, 8 miliarde de euro sunt bani “curaţi” de la Uniunea Europeană, restul fiind de la bugetul de stat.

SURSA: Ziarul Financiar


Comments

38 responses to “AGRICULTURA – campioana absorbtiei de fonduri europene.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *