Seceta accentuata in sudul si sud-estul tarii – sorgul poate fi solutia salvatoare pentru fermieri.

Ceea ce incepe prost , continua la fel de prost , cu speranta ca poate se va termina satisfacator. Cam asa ar putea fi caracterizata aceasta toamna si implicit anul agricol care a debutat odata cu ea.  Fermierii trebuie sa-si revizuiasca din mers strategia  , in conditiile in care nici iarna , nu va aduce precipitatiile mult asteptate . Dupa o toamna in care cultura de rapita a fost imposibil de infiintat datorita secetei , speram ca macar cerealele paioase sa treaca cu bine de aceasta iarna si primavara sa ne ofere conditii bune pentru infiintarea culturilor de floarea soarelui si porumb. Prognozele nu sunt insa de loc optimiste.  Asfel, estul, sudul, sud-estul şi local în vestul ţării este ameninţat de secetă. Administraţia Naţională de Meteorologie semnalează fenomenul de secetă în aceste zone. La inceputul lunii decembrie, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-50 de centimetri, în cultura grâului de toamnă se situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în zonele de cultură din centrul si nordul tarii. Deficite de apă în sol se înregistrează pe suprafeţe agricole extinse din estul, sud-estul, sudul şi vestul ţării, adica in zonele cu cele mai mari suprafete cultivate.

Seceta in Dobrogea
Seceta in Dobrogea

Estimarea meteorologică pe termen mediu evidentiaza  faptul că, în a doua parte a lunii decembrie se întrevăd precipitaţii, predominant sub formă de ploaie, la scara întregii ţări, mai însemnate cantitativ în regiunile din Vestul, Nordul şi centrul teritoriului. În condiţiile menţionate, se va semnala în continuare fenomenul de secetă moderată, puternică şi izolat extremă, în estul, sudul, sud-estul şi local în vestul ţării. Cred ca asta este cea mai mare problema cu care se vor confrunta fermierii dobrogeni si nu numai in perioada urmatoare . Structura de culturi va trebui regandita si luate in considerare speciile rezistente la seceta cum ar fi sorgul pentru boabe. Anticipand aceasta desfasurare a lucrurilor, companiile producatoare de seminte – Caussade semences , Euralis seminte si RAGT seminte – au lansat deja ofertele pentru primavara 2012 , oferte care includ un portofoliu generos de hibrizi de sorg.

Cu speranta ca Dumnezeu , nu va uita de noi si va trimite si in aceste zone ploile sau ninsorile mult asteptate , si pentru a ramane in continuare optimisti , este bine de retinut ca sorgul pentru boabe poate fi o solutie pentru fermieri intr-un an dificil asa cum este prognozat anul 2012.

ing. Stelian Toma


Comments

48 responses to “Seceta accentuata in sudul si sud-estul tarii – sorgul poate fi solutia salvatoare pentru fermieri.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *